Blijf je in je huidige woning of ga je verhuizen?

Je huidige woning bevalt niet (meer), of je huurt nu een huis, of misschien woon je nog thuis, bij je ouders. En je vraagt je af of je wilt blijven of toch de stap naar een nieuwe koopwoning wilt zetten. Een volgend koophuis kan een goede keuze zijn. Goed om dan eens alle verschillen tussen verbouwen, kopen en huren te bekijken en na te gaan wat voor jou de doorslag geeft.

Ga je voor een nieuw of een bestaand huis?

Als je een huis koopt heb je eigen geld nodig voor de bijkomende kosten (‘kosten koper’). Bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting en kosten voor de hypotheek, notaris en taxatie van het huis. De Woonoverstap Specialist licht precies toe wat dit betekent in jouw situatie.

Wat kan ik maximaal lenen?

Voordat je iedere dag op huizensites aan het kijken bent, is het slim om te weten hoe je financiële plaatje eruit ziet: wat kun je – maar ook wat wil je ongeveer lenen? En wat ga je dan per maand aan hypotheek betalen? Omdat je steeds minder kosten kunt meefinancieren die bij de koop van een huis komen kijken, heb je eigen geld nodig voor de bijkomende kosten (‘kosten koper’). Bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting en kosten voor de hypotheek, notaris en taxatie van het huis. De Woonoverstap Specialist rekent het exact voor je uit.

Direct op zoek of eerst een oriënterend gesprek?

Het kan zijn dat je direct de woningmarkt op wilt. Maar het is wel erg handig om eerst wat meer houvast te krijgen in een oriënterend gesprek met de Woonoverstap Specialist. Zodat je bijvoorbeeld zeker weet dat je situatie en woonwensen passen bij je budget. Zo’n gesprek is bij ons gratis en verplicht je tot niets.

Huizen zoeken en bekijken

Je weet inmiddels in welk soort huis je zou willen wonen en wat je ongeveer kunt lenen. Dan is het tijd om op huizenjacht te gaan. Eerst online, bijvoorbeeld op funda.nl, Jaap.nl of Huislijn.nl. Voldoet een huis op veel punten aan je wensen? Dan maak je een afspraak om te gaan bezichtigen.

Bieden en onderhandelen

Eindelijk het huis gevonden dat je wilt kopen? Nu bepaal je wat het huis je waard is: welk bod ga jij – samen met jouw Woonspecialist- op tafel leggen? Niet te hoog, want je wilt niet teveel betalen. Maar ook niet te laag, want dan word je misschien niet serieus genomen. Doe je voordeel met onze tips over bieden en onderhandelen. Of beter nog laat het onderhandelen aan de Woonoverstap Specialist over.

Voorlopig koopcontract tekenen

Ben je eruit gekomen met de verkoper en is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Dan ga je nu het voorlopig koopcontract ondertekenen. En let op: bij het woord ‘voorlopig’ denk je misschien dat je makkelijk onder de koop uit kunt. Maar dat kan alleen als je ontbindende voorwaarden hebt laten opnemen. Of als je binnen 3 dagen schriftelijk/via e-mail doorgeeft dat je van de koop afziet.

Je hypotheek regelen

In samenhang met de eerdere indicatieve berekening van je hypotheek mogelijkheden kijk je samen met je Woonoverstap specialist naar de specifieke situatie, wat je kunt en wilt lenen met de huidige rentestand en welke hypotheekvorm het best bij je past. Betaalbaarheid staat voorop, nu en in de toekomst!

Bij de notaris langs

Het is bijna zover: de hypotheek is rond. Nu nog naar de notaris om de koopakte en de hypotheekakte te ondertekenen. Als dat gebeurd is, is het huis echt van jou en krijg je ook de sleutels van je nieuwe onderkomen.

Tot slot:

Het is gelukt! Nu kun je je helemaal aan je droomhuis gaan wijden. En verandert er in de toekomst iets in je persoonlijke situatie, dan denken wij graag weer met je mee.